OKLEVÉL


... " a tanfolyami sikeres vizsgáról oklevelet adunk"...Első kérdés: 
ez milyen végzettség?

Először is nézzük át, hogy milyen nem.
- nem szakmunkás végzettség, mert virágkötő szakmunkás nincs! (csak kertész szakmunkás van)
- nem betanított munkás végzettség, mert betanított virágkötő szakma sem létezik.
- nem középfokú vagy felsőfokú végzettség, mert virágkötő technikus vagy virágkötő mérnök  sincs.  (ellenben kertész technikus és kertészmérnök van!)
- nem okj végzettség, mert alapfokú, elméleti jellegű kertész ismeretek után "virágkötőnek" hinni valakit, értelmetlen dolog...

A virágkötés elsősorban egy szép, míves,  gyakorlati foglalkozás.
Másodsorban tudni kell, hogy a kertész szakma egy kicsi része.  (Ahogy nincs pl. palántázó- vagy magtermesztő- vagy virágcsomagoló-, esetleg gereblyéző- vagy fűnyíró szakmunkás.., stb. sem.)
Minden végzett kertész, ha tetszik, egyben virágkötő is.Tehát akkor milyen?

Leginkább kézműves tevékenység, vagy akár művészet.
Alapfokon Virágkötés/virágkötő, magasabb szint felett virágos művészet/művész, u.m. Blumenkunst, Floral.Art, Attraktőr, Ikebana művész...Második kérdés:
Mire használható?

A virágkötés, mivel valójában tehát csak egy szakmarész, ezért vállalkozáshoz, virágbolt nyitáshoz nincs értelme a "virágkötő végzettséget" igazolni. Ugyanakkor a fentiek   működtetéséhez elengedhetetlen egy alapszintű képzettség,  aminek jelenleg nincs pontos szabványa, és hiányzik a hivatalos szabályozása is. Többféle felnőttképzés létezik, többféle a bizonyítvány, de kertész végzettséget egyik sem adhat (az lenne a hivatalos). 

Mi a virágkötés gyakorlatát oktatjuk,  az európai iskolák tananyaga alapján. Megtanítjuk a hallgatókat az esztétikára, a stílusokra, a különböző készítmények összeállításának korrekt technikai fogásaira, megismerik a hozzávaló kellékeket,  hogy művészi szintű, amellett stabil és használható kompozíciók kerülhessenek ki a kezükből.  

A tanfolyam befejeztével, egy referencia vizsga után, a hallgató vizsgamunkájának fényképével ellátott, oklevéllel igazoljuk az elsajátított tudását, aminek ismeretében sikeresnek bizonyuló virágkötészeti vállalkozást is kezdhet a témában.


Várjuk szeretettel

Evenflowers Kft
Fleur-T Virágkötő Stúdió

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése